Loman jälkeen

Monella alkavat jo kesälomat olla takana päin, näin myös minulla. Ja olihan se ihana loma! En ajatellut, että tänä kesänä liikuttaisiin minnekkään, mutta reissattua tuli niin Riikassa ja Turussa, kuin mökeillä ja ystävien luona. Lähes kolme viikkoa poissa omasta arjesta ja täten myös niistä omista tutuista ja turvallisista rutiineista. Teki niin hyvää!

Olen ollut nyt viikon tässä omassa arjessa ja huomannut somen, eristyisesti instagramin täyttyneen dieettipuheesta. Puhutaan kurinpalautuksista, kesäkilojen pudottamisesta ja lomaturvotuksista. Olo on ärtynyt, en jaksaisi yhtään.

Puhuin tästä itsekin instagramin puolella. Haastoin herkullisten lomaruokakuvien jälkeen töissä lounaan äärellä, että mitäs nyt, loma on ohi ja mikä on olo? Mitä tapahtui kolmessa viikossa kun söi muiden ruokia ja lähes päivittäin ulkona? Ahdistaako kroppa, turvottaako ja miltä rutiineihin paluu tuntui?

Tähän tulee todella tylsiä vastauksia. Arkeen palaaminen tuntui ja tuntuu ihanalta, pääsi kunnolla irtautumaan ja omat rutiinit mm. syömisen ympärillä tuntuvat taas todella kivoilta. Kroppa ei ahdista yhtään, turvottaa, mutta entä sitten. Ihana kroppa, vahva ja pehmeä. En ikinä olisi jättänyt nauttimatta kaikesta ihanasta sen takia, että salipöksyt kirraa loman jälkeen. Se on nestettä. Hengittäkää. Ja syökää.

Ihania makuja, paljon kaloreita, paljon arkiliikuntaa. Salitreenejä tein muutaman ylläpitävän koko loman aikana ja sekin teki hermostolle ja itselle tosi hyvää. Älkää pelätkö pitää taukoja.

Inhoan itsensä kutistamisen kulttuuria, sitä että aina pitäisi nipsiä jotain pois. Ja mikä hulluinta, kesän alussa ja lopussa sama joukkohysteria alkaa ja laihdutusbisneksen kassaan kilisee euroja. Ensin yritetään nauttia, mutta ei pystytä, tunnetaan syyllisyyttä ja ahdistusta ja sen jälkeen ruoskitaan itseä vielä lisää. Kahvipöytäkeskustelut käyvät kuumana syyllisyydestä ja itseinhosta. Väitän, ettei se tee kenenkään psyykkeelle hyvää.

Kaloreita ei tarvitse ansaita, sinulla on lupa nauttia lomasta ja ihanista grilliherkuista, jäätelöistä ja mikä nyt sinun makunystyröitä ja sielua kutkuttaakaan. Jos se on jotain aivan muuta kuin esim minun kuvissa, se on aivan fine. Äidit ja tyttäret, kyllä te varmaan tiedätte.

Haluan kuitenkin herättää keskustelua aiheesta, hyvinvointi kun on tämän ajan kuuma peruna ja sen ympärille kietoutuu niin paljon myös kaikkea virheellistä ja vahingoittavaa.

Sanon siis myös tähän kanavaan seuraavaa. Viikon, tai jopa kuukauden ”lomailu”, erilainen syöminen ja poikkeama arkeen ei pilaa mitään. Sen jälkeen ei tarvita detoxia ja kitukuuria. Arkeen palaaminen riittää. Toki jos kokee arkiruokailunsa kaipaavan joitain pieniä muutoksia, niitä voi alkaa miettiä palanen kerrallaan ammattilaisen johdolla. Itseä ei tarvitse rangaista loman jälkeen, paitsi jos siitä erityisesti tykkää.

Loman jälkeiseen arkielämään pätee tämä minun lempimantrani. Nuku, huolehdi mielenterveydestäsi, liiku sinulle sopivalla tavalla ilon vuoksi, nauti elämästä täysin rinnoin, syö sinulle sopivaa perusruokaa ilman ahdistusta. Ja hitotsi marjoja ja kasviksia.

Mikään pakko rutiineista ei ole poiketa, mutta vääristynyttä ruokasuhdetta esiintyy aivan hirveän paljon ja mikäli pelkkä ajatus irtiotosta ruuan suhteen aiheuttaa ahdistusta ja syöminen syyllisyyttä, niin kannattaa miettiä miksi näin on. Ja hakea apua siihen ahdistukseen, ei ottaa sitä pikadieettiä kuukaudeksi, jonka jälkeen olosi on hirveä ja jonka jälkeen taas repsahdat kehosi yrittäessä pysyä hengissä ja mielesi ollessa kaaoksessa. Se ei ole normaalia, sen sijaan nautiskelun jälkeinen turvotus on.

Aivan ihanaa kohta alkavaa elokuuta kaikille, vielä on kesää jäljellä, vaikka syksy tuoksuukin jo ilmassa ja saa haaveilemaan kynttilöistä ja pataleivästä.

Pääasia kuitenkin on, että oma arki maistuu hyvältä ja olo on energinen. Oman tavan löytäminen voi viedä aikaa jopa vuosia, mutta on sen arvoista.

Lähden tästä treenejä kohti, saleilla on nyt väljää, on mahtava saada tehdä omassa rauhassa ilman ruuhkaa. Myös omat saliohjaukseni ovat alkaneet taas pyöriä, mikäli haluat aloittaa uuden harrastuksen, päivittää ohjelmia tai katsoa tekniikoita niin olehan rohkeasti yhteyksissä.

Loppukesäksi kannattaa laittaa vaikka ruohoa leikatessa korviin kuulumaan spotifysta minun ja kollegan hyvinvointipodcast Ahonen&Koskela podcast, siellä puhetta hyvinvoinnista monesta eri näkökulmasta.

Jennan kanssa muutenkin tehdään yhteisiä juttuja ja syyskuulle on tulossa kaksi huippuedullista hyvinvointipäivää meiltä! Paikkana on ihana Ruuhijärvi Kajaanin läheisyydessä ja päivä sisältää pt:n vetämiä jumppia, kehonhuoltoa, luentoja, syötävää ja kaikkea ihanaa. Nappaa jumppamatto, juomapullo ja ystävä messiin ja tulkaa nauttimaan syksyisestä lauantaista meidän kanssa. Lisätietoa meidän somekanavissa facebookissa ja instagramissa. Viestiä saa laittaa rohkeasti.

– Mirka